Bersama Pelajar Baru Univ Islam Madinah

Semangat baru dengan kedatangan pelajar baru Malaysia dari Universiti Islam Madinah telah menggamit kerinduanku untuk terus belajar.

Masya Allah, Allah telah memilih 27 mujahid baru dari seramai 27 juta rakyat Malaysia untuk datang belajar di Madinah Al Munawwarah pada tahun ini. Setiap dari mereka mewakili 1 juta orang Malaysia, tidak kira Muslim atau pun NON MUSLIM.

Yang pasti tugas dan tanggungjawab adalah untuk memberi faham kepada semua yang Allah adalah tuhan yang SATU dan Nabi Muhammad adalah pesuruhNYA.

Yang dapat datang ke Makkah pada Khamis baru baru ini adalah seramai 17 orang.

Antara yang boleh kita kongsi bersama dengan kehadiran adik adik baru ini ialah Rasulullah saw semasa berhijrah ke Madinah, baginda telah menggunakan segala kebijaksanaan dan segala kemudahan yang ada pada masa tersebut untuk menjaga dan menyelamatkan Islam. jalan berjengket di kawasan padang pasir.Melalui kawasan berbatu ketika ke Madinah. Menaiki unta yang telah siap untuk berjalan jauh. Lari kawasan selatan sedangkan Madinah di sebelah utara.

Jadi kita semua juga mesti menggunakan semaksima dan sebaik mungkin alat dan kemahiran untuk meninggikan KALIMAH ALLAH di muka bumi ini. Antaranya, memiliki laptop untuk memudahkan mencari HADIS dan hukum dalam berjuta kitab yang ada dalam dunia sekarang ini melalui program yang banyak disediakan sekarang ini. Seterusnya menguasai Bahasa Inggeris untuk memudahkan mencari bacaan tambahan dan menyebarkan semula ilmu yang telah kita perolehi.

Juga yang terakhir, pesanan untuk adik adik freshie, supaya jangan lupa TANAMKAN rasa kasih dan cinta serta sayang kepada Rasulullah saw, dan dengan perasaan itu dapat kita pacukan semangat dan usaha untuk menuntut ILMU KERANA ALLAH. Dan seterusnya dapat mengumpulkan kekuatan kembali untuk membela saudara kita di Palestin dengan mengembalikan KHALIFAH ISLAM di muka bumi ini.

8 responses to “Bersama Pelajar Baru Univ Islam Madinah

  1. salam alaik…

    teruja dgn perkembangan terbaru almakki skrng..
    terima kasih atas post2 yg istemewa untuk semua peminat..
    semoga lebih berjaya lg di dunia siber ni…

    jgn lupa jga,,truskn post2 brita trbaru dari palestin..
    yahudi laknatullah!!!

    kk..bye2

  2. Assalamualaikum ya Ustaz …

    Sedih gak bila dengar Ustaz dah nak balik ke Malaya … tak sempat kita orang di Yanbu nak berguru ….

    (Anyway, ayat yang belah mulut pun tak dapat lagi tau!!!)

    Ustaz …

    Ada ker sesapa yang Ustaz boleh rekomen untuk mengajar kami di Yanbu?

    Insya Allah, apabila saya ke Mekah, nak jugak berjumpa Ustaz sebelum Ustaz balik ke Malaya for good.

  3. assalamualaikum…….
    ustaz….
    nma pelajar baru universiti islam madinahuntuk thun ni dah keluar ke belum

  4. assalamualaikum…
    bila senarai nama pelajar baru jami’ah islamiyah n ummul Qurra akan keluar?
    jazakumullah..

  5. Student Madinah

    Wa`alaikumussalam,
    utk senarai nama pelajar baru Universiti Islam MADINAH 1430/1431H sila layari blog catatan abu umair
    Wassalam .

  6. apa alamat catatan abu umair tu?
    kena link lah di sini

  7. Student Madinah

    kalau taip ….catatan abu umair…..InsyaAllah dpt cari
    try guna link ni….
    http://abuumair1.wordpress.com/2009/08/10/pelajar-universiti-islam-madinah-sesi-143031/#more-1759

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s