Gelagat Rakan SEDARAH SEDAGING

Ini adalah LUAHAN rasa dari seorang student Medic di Mansurah, Egypt.

Salam sejahtera buat teman2 semua….

Ana ( saya) sekarang tengah pereksa…tapi semangat untuk membantu sahabat2 di Palestin sana tetap berkobar2.
Ana berharap sedikit pendedahan yang ringkas dan ringan ini dapat menyedarkan ramai kawan2 semua.
Ana lebih suka dan terpanggil untuk berkongsi berita tentang hal ehwal negara Mesir bilamana jiran2 negara sebelah menderita.

Mudah2han,sedikit maklumat ini dapat membantu kita memahami siapa itu muslim sejati…siapa itu munafik sejati…dan tak lupa juga siapa itu musyrikin sejati.

Tujuannya untuk dijadikan batu sempadan buat kita semua…
jangan jadi seperti mereka yang tak betul fikrahnya…

Di Mesir sekarang…HM dah berasa bangga jiwa raga atas keberanian dan kesungguhannya berjaya menjemput pembesar2 dunia untuk ke Sharm El-Sheikh Summit.Sekarang dunia dah nampak yang Mesir ni betul2 berusaha menolong rakannya di Palestin.

Hakikatnya…ramai rakyat mereka menderita ekoran membangkang tindakan HM dan menyatakan hasrat sokongan tak berbelah bagi pada HAMAS.

Dan..hingga hari ini,sudah 721 orang rakyat Mesir berjaya dipenjara oleh pihak berkuasa sejak siri serangan Israell terhadap Gazaa…mereka ini,bukan buat salah apa pun…cuma adakan sedikit demontrasi jalanan sebagai tanda :
1)belas kasihan terhadap rakyat Palestin,
2)membantah keras kekejaman Zionis dan
3)menyatakan rasa tak puas hati sebab HM menutup sempadan Rafah…

Di Cairo,seramai 89 orang telah diberkas polis…di Gharbeya kedua paling ramai 87 orang…di tempat ana,Daqhaleya pula seramai 53 orang…dan lain2 tempat lagi.wilayah yang paling sedikit tangkapan dibuat adalah di Matrouh,seramai 9 orang.dan jumlah kesemua insan tak bersalah ini iaitu seramai 721 orang dipenjarakan di seluruh negara Mesir…penjara Natron Valley menempatkan paling ramai tahanan iaitu seramai 246 orang..

Tengok kawan2 semua…sedar atau tidak,apakah yang dah dilakukan oleh pemimpin mesir apabila saudara seislam sendiri yang bangkit untuk membela nasib saudara2nya…
siapakah mereka??…apakah jenis golongan ini…???
kawan2 boleh pilih antara 3 golongan yang telah ana nyatakan di atas…

Untuk pengetahuan semua…bukan rakyat mesir sahaja yang terkena nasib ini…orang Malaysia pun kena tempiasnya!!!…Maksud ana, pihak AMAL MALAYSIA.

pihak-amal-malaysia-ketika-terkandas-di-sempadan-rafah

Bantuan yang dihulurkan rakyat MALAYSIA tertangguh di sempadan Rafah selama 5 hari.Mujurlah petugas2 AMAL MALAYSIA tersebut sabar dan tabah menangani karenah pihak berkuasa Mesir yang menyekat mana2 bantuan kemanusiaan untuk ke Gazaa.menurut maklumat terbaru,hasil penat lelah mereka menunggu kebenaran untuk ke Gazaa,akhirnya baru semalam (22.1.09) mereka dapat menembusi tembok sempadan tersebut.

Semua karenah2 yang terpaksa dilalui oleh semua petugas bantuan kemanusiaan untuk ke Gazaa adalah angkara pihak berkuasa MESIR yang tidak bertanggungjawab.

terpaksa-agih-sebelum-masuk-palestin


Lebih memilukan hati,mana2 penduduk Gazaa yang datang ke Mesir untuk mendapatkan rawatan di hospital…mereka telah diugut oleh pihak berkuasa supaya mendedahkan rahsia2 tersembunyi berkenaan HAMAS…sungguh tak terfikir akalku!!!.sampai begitu sekali.

Maka itu,mari semua kawan2,kita sama2 merenung sejenak…memikirkan apakah antara gelaran yang patut dinobatkan pada pemimpin2 kerajaan Mesir.

Selain itu,jangan lupa kita juga harus mendoakan agar mereka mendapat hidayah Allah SWT untuk kembali membantu sahabat2 seislam yang lain.

sampai di sini dulu…
semoga jumpa lagi…
wassalam

http://fattah87.fotopages.com

Advertisements

2 responses to “Gelagat Rakan SEDARAH SEDAGING

  1. hi abang rahman itteww.. salammz dari me ditanahairr

  2. salam… Apa khabar? dok buat projek di mana sekarang? ada peluang boleh join sama tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s