Pengalaman Solat Subuh di Masjid Zainab, Lumut, Kuala Belait

“Azan Subuh akan di kumandangkan sekejap lagi, sekarang kita sama sama mendengar bacaan tarhim,” suara DJ Radio Brunei.

Subuh pukul 4.48 pagi, ini macam waktu Subuh di Mekah ni kataku. Sebelum azan kami bertolak ke Masjid Zainab.

02052009839

Masjid ini di bina oleh ibu bapa Zainab selepas beliau kembali ke rahmatullah. Sebagai kenangan ibu bapa mereka terhadap anak tersayang.

Ramai juga yang solat subuh di sini. Alhamdulillah dalam satu saf. 20% dari jemaah adalah golongan remaja.

Hj Rahman selalu solat Subuh di sini dan kereta beliau selalu dapat parking di tepi masjid kerana beliau antara yang terawal datang ke masjid. Siapa yang datang awal, dia akan dapat yang terbaik. Semua ikut dan menenerima hakikat ini.

Semoga keamanan dan keselesaan kehidupan di sini bertambah dan sentiasa berada dalam keredhaan Allah dan kasih sayangNYA.

Semoga tempat yang aku tinggal dan menginap nanti di dunia ini berada dalam ketenangan dan keamanan seperti ini.

“Rabbana a tina fiddunya hasanah,” maknanya ialah, kebaikan di dunia adalah 3 perkara, iaitu Isteri yang solehah, rumah dan tempat tinggal yang baik dan elok kawasan persekitarannya serta yang ketiga ialah kenderaan yang baik.

Semoga Allah memberikan kepada ku kesemua 3 perkara ini. Juga Allah memberikan kepada ku KEBAIKAN di Akhirat dapat bersama Raslullah saw di SYURGA Firdaus, insya Allah amin Ya Rabb.

10 responses to “Pengalaman Solat Subuh di Masjid Zainab, Lumut, Kuala Belait

  1. Assalamualaikum Ustaz;

    Inilah masjid saya dulu …

    Tapi waktu saya dulu, masjid ni agak lenggang … hehehehheee

    Saya dulu di Brunei utk project dengan SHELL, kita orang buat Compressor Station …..

  2. Hj Rahman Brunei

    salam.. Hj Rahman K’tan. Salam semua keluarga di M’sia insyaALLAH..ada masa and rezeki kita kasana “K’tan” Ni no hp saya +673 8619862 Wassalam

  3. masya Allah…

    bagus tu….
    nanti saya pun nak zirah Brunei lah…

  4. itu gambar masjid kg pandan tu!

  5. masya Allah..bagus. ada jugak orang brunei yg membetulkn fakta ya. betul ke masjid kg pandan tu?

  6. Ibnu Sharbini

    Ya, betul kana Yan. Gambar masjid yang tertera di atas adalah gambar Masjid Kg Pandan di Kuala Belait. Rekabentuk masjid tersebut serupa dengan Masjid Perpindahan Kg Lambak Kanan, Berakas.

    Link bagi gambar Masjid Zainab, Lumut. http://www.religious-affairs.gov.bn/index.php?hdl=bin&rp=1661

  7. terima kasih di atas info tersebut..

  8. Hi there, just became alert to your blog through Google,
    and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you
    continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  9. It doesn’t cost you anything to try but this can be the difference between making a profit and not – and therefore between success and failure. These two steps are even more important if you’re thinking
    of a full time career. Offering more than one mode of paying will encourage a lot of people to place their bids without second
    thoughts.

  10. If you’ve ever tried to use an image for a repeating tile background for your computer or website,
    you’ve probably noticed that not every image works.
    This review appears to be like at what it has to provide.
    If you know what printer you will be using to create your finished poster, awesome.
    The unique photograph browser for Photoshop elements enables
    you to access all of your photos stored on the computer’s
    desktop inside one window. One example of a job that you might take
    on would be photo restoration. The minute she walked in the room she was entranced, It was a visual smorgasbord with primary and secondary colored flags hanging from the ceiling.
    Photoshop software is best known for its editing
    ability of digital images. By default, the Maximize Compatibility option selected.
    One of the oldest, most common, and most widely-supported file formats for images is the BMP, or bitmap file
    format. There’s no way to hide the fact that a robust photo editing application is going to be a drain on your system’s resources.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s