Monthly Archives: August 2009

There’s no god but Allah

Advertisements

Berbuka puasa bersama ‘kunci syurga’

” mama nak makan apa?
Ayu boleh masak semua, cuma cakap awal sikit.

Itu lah antara dialog anak dan ibu.

3 doa Jibril yang diaminkan oleh Rasulullah saw, salah satunya ialah celakalah bagi seseorang yang sempat hidup bersama ibu bapa mereka, tetapi mereka tidak berbakti kepada mereka.

Kontena dan Barang Niaga percuma sempena Ramadhan

Pahala Membaca Quran.

Hasil penelitian dan kajian yang dijalankan oleh Imam an-Nasafi yang telah ditulis dalam kitab Majmu al Ulum wa Mathli’u an Nujum dan telah dikutip oleh Imam Ibn ‘Arabi dalam mukaddimah al-Futuhuat al Ilahiyah karangannya menyatakan bahwa :

Jumlah kesuruhan semua huruf dalam al-Qur’an sebanyak satu juta dua puluh tujuh ribu. (1,027,000)

Kalau kita perhatikan data dari Al Quran adalah seperti berikut:

30 Juz
114 Surah
6,236 Ayat
1,027,000 Huruf

Rasulullah saw bersabda ”Barangsiapa membaca satu huruf Al-Quran, maka baginya satu kebaikan dan setiap kebaikan akan dilipat gandakan menjadi 10 kali kebaikan yang seperti dengannya. Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf, tetapi alif adalah satu huruf lam adalah satu huruf, dan mim adalah satu huruf
(Hadis Riwayat At-tarmizi disahihkan oleh Al-Albany).

Subhanallah, kalau kita dapat khatam membaca Al-Quran di bulan Ramadhan ini atau di bulan yang lain bererti kita akan mendapat pahala kebaikan sebanyak :

1,027,000 x 10 = 10,270,000 pahala kebaikan.

Dan kalau di bulan Ramadhan yang mulia ini, lebih lebih lagilah digandakan segala pahala dan ganjarannya.

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : Orang yang pergi ke masjid
kemudian dia belajar atau membaca dua ayat Al Quran, maka hal itu lebih baik baginya daripada dua unta yang besar dan gemuk, 3 ayat lebih baik baginya dari 3 unta, 4 ayat lebih baik baginya daripada 4 unta, 50 ayat lebih baik baginya daripada 50 unta, dan seterusnya balasan yang Allah berikan (HR. Muslim dan Ahmad).

Dan maksud sebenar perkataan “kimawain” dalam hadis di atas ialah unta besar yang membawa barang dagangan yang banyak. Kalau terjemahan yang mudah difahami pada zaman kita ini ialah satu kontena yang penuh dengan barang dagangan.

Subhanallah, kalau kita boleh khatam Al Quran dalam setahun, bererti kita sudah memiliki kebaikan lebih banyak dibandingkan dengan :

1 kali khatam Al Quran = 6,236 unta yang besar dan gemuk atau dari 6,236 kontena barang perniagaan kita.

Kerana satu ayat lebih baik dari 2 kontena.

Kalau khatam setiap bulan berapa banyak unta yang boleh kita miliki.

Timbul persoalan, Kenapa kita sibuk menghitung dan mengira pahala?
Bukan menghitung, tetapi mengira sejauh mana kita terdorong dan ter ‘minat’ untuk mengamalkan perintah Allah dan Rasulnya serta membaca dan memahami isi Al Quran itu sendiri.

Kalau Allah dan RasulNya menjanjikan ganjaran pahala yang banyak atas kebaikan yang kita lakukan, apakah kita harus menolak…?
Atau yang lebih buruknya, kita menentang perintahNya.

Memang kita tidak akan masuk syurga semata mata dengan amalan kita, hanya
rahmat Allah yang menyebabkan seseorang dapat masuk syurga.

TETAPI Yang jelasnya rahmat Allah itu tidak boleh didapati dengan percuma begitu saja, hanya melalui kesungguhan dan ketekunan dalam melaksanakan amal ibadah untuk mencapainya.

Tahukah kamu perniagaan yang tidak pernah dan tidak akan sekali kali rugi, iaitu Berniagalah dengan Allah.

Bacalah Al Quran di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Jadual Baca Quran untuk Ramadhan 1430

“Allahu akbarullahu akbar”, “Allahu akbarullahu akbar”.

“Abang cepat bang, azan dah berkumandang, Maghrib dah masuk ni, SYAITAN dah kena tambat semuanya, jom cepat kita sambut Ramadhan”.

“Ya lah, kita kena cepat solat berjemaah ni, kita kena sambut Ramadhan macam kita sambut tetamu yang datang rumah kita tadi kan”.

Ini lah perbualan kami menjelang waktu Maghrib semalam.

Semoga kita lebih ‘alert’ dengan apa yang kita nak buat tahun ni.

Baca QURAN dan FAHAM MAKNA dia perlu di LEBIH kan.

Boleh guna jadual baca Quran ini untuk panduan.

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN, SELAMAT BERLUMBA MENGEJAR PAHALA BERGANDA

Dari kami

Abdul Rahman Hamzah

Ayu Suhana Merican

Anakanda Muhammad bin Abdul Rahman

Jadual Baca Quran – Khatam al-Quran dalam masa 15hari RAMADHAN 1430 Continue reading

Kedatangan mu di tunggu tungu

“Assalamualaikum, apa khabar? “.

“Waalaikumussalam, baik alhamdulillah”.

” Malam esok free tak? Ada Surau Al Hijrah di Jalan Ipoh nak minta berkongsi pengalaman tentang Menyambut Ramadhan”.

“Insya Allah, setakat ni kosong lagi, cuma saya habis kelas English di British Council pukul 5.30 petang, sempat tak?”

” Insya Allah, sempat sangat tu, selamat bersedia menyambut Ramadhan”.

Itulah perbualan telefon tadi dengan Ustaz Hasnil Abu Bakar, yang menyemarakkan lagi hatiku untuk ku bersedia menyambut Ramadhan 1430 ni. Ini Ramadhan kali pertama ku di bumi Malaysia selepas 9 tahun menyambutnya di negara anbiya’.

Seronok bukan kepalang kalau teringatkan di Mekah. Biasanya sekarang ni, di sepanjang jalan Utaibiyyah, Mekah tu, semua kedai dah pasang dan hiaskan kedai mereka dengan kain merah bercorak khas sempena menyambut Ramadhan.

P4241711

Pegawai Pusat Dakwah dan Kebajikan pun dah mula menelefon orang ramia dan pelajar untuk menerima sumbangan persediaan bagi menyambut Ramadhan.

Dan yang pastinya, seluruh hati ku telah ditumpukn untuk bersedia merebut peluang dan pahala berganda di BULAN RAMADHAN yang mulia ini.

Semoga Ramadhan kali ini lebih bererti bagi ku.

Kedatangan Ramadhan di tunggu tunggu,

Sambutlah ia di mana jua,

Pahalanya berganda di mana jua anda berada,

Lailatul Qadar dan Al Quran tetap perlu dikejar.

Ikhtiar menghindari demam H1N1

Latest info pasal H1N1(pengalaman family pesakit)

Got this from a friend, Symptom2 pesakit H1N1. Sebagai peringatan
==============================================================
High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat…

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena…masa ni kena kuarantin…at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin…Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That’s why kalau baby atau budak2 susah nak kata…normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan…sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia…Itu lelaki tu…imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin….tak blh masuk dlm bilik kuarantin…Dr & nurse aje boleh masuh…siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin…Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya…All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well…1 doktor 5 patient…kat gov hospital…kesian dr2 tu…berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don’t have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah…tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I…Thanks to Allah

Lina,
Nak dpt pandangan since u dh ada pengalaman. Apa symptom virus ni? Melalui pembacaan dan rakaman berita, seolah2 tiada symptom yg khusus terutama demam. Demam x teruk pun bole dp jangkitan.  Boleh share info tak? Pengalaman family berhadapan ngan virus ini.. J

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong…sape kena…memang suffer nak recover…No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body…difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action…Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus…woman might be 70% , children most probably will die.

Take care of Youself & Your Family

Michael Jackson tunai Haji 1429/2008

He perform Haj with the King of Bahrain and son on December 2008.

Let read this…

Mikaeel (Murder) Conspiracy
wallahu a’lam.

Michael Jackson (MJ) was known as the most loving person in the world.
He gave up most of his assets for charity and all his life, he fought
for equality of the African Americans, AIDS victims, Against Drug
Abuse, Against Abortion, Against Child Labor and secretly channelled
his properties for the hungry children of the world. However, he
wasn’t peace at heart. He always think of himself as a child trapped
inside a man’s body. Being Peter Pan is all his dream, never to grow
up, forever a child. That inspires him to build Neverland – a heaven
for children. Children of all ages and races are welcomed to
Neverland. MJ had so much love to give.

However, he made a mistake which he didn’t know of the consequences.
He saw the peaceful life his brother, Jermaine (Muhammad Abdul Aziz)
had as a Muslim – true, Jermaine faced so much pressure that he moved
to Bahrain .

In 1989, MJ made a press conference which shocked the world, “I have
seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about
Islam. And I’d love to someday feel the calmness and peace of Islam….”

Since that, MJ’s life was never the same again.
He was accused of so many accusations against child molestation. MJ
was not someone who can deal with much pressure as he is a ‘delicate
child’. All the extortion and black mail followed after that.
Everything he did was being seen as wrong in the eyes of the Media.
All these are to influence his fans to hate MJ. If he is hated, then
he would not be influencial anymore.

For several years, he stayed in England . Getting motivation from a
long time friend, Cat Stevens, who had converted into Islam – named
Yusuf Islam. From him, MJ learnt how Yusuf had survived being Muslim.
He made friends with a song writer, Zain Bhikha too, who wrote a song
titled, “GIVE THANKS TO ALLAH”, which he wanted MJ to sing whenever he
is ready.

Following his trial, MJ withdrew to Bahrain , where he was the special
guest of sheik Abdullah bin Hamad Al Khalifa, the son of Bahrain ‘s
king. It was then that Michael began to give conversion more “serious
thought.”
MJ stayed in Bahrain for approximately 3 years. He studied Islam, the
prayers and learn to read the Koran (al-Quran).

Finally, he came back to Los Angeles and in November 2008 MJ had
formally converted to Islam in a ceremony at a close friend’s house in
Los Angeles .
He perform Haj with the King of Bahrain and son on December 2008.

He had a hidden agenda when he wanted to make a final comeback. He
annouced in a press conference on March 2009, “This will be my final
concert. I’ll see you all in July….”

He planned that during his concert, he would announce that this is the
FINAL concert as he wouldn’t be performing anymore. He will declare
that he is a Muslim and will only sing with Yusuf Islam and Friends.
At the end of the concert, he will be singing the song, “GIVE THANKS
TO ALLAH” with Yusuf Islam. That is the reason why he chose London as
his final concert venue instead of the USA . It was because he thought
he could escape the USA ‘s extortion, and that he could perform with
yusuf Islam who is in England .

At 12.30am, 25th June 2009, he hugged his production manager and said,
“After reherasing for 2 months, I am finally ready for the concert…”
Before leaving to sleep, he waved his dancers, “It was a good night
everyone. I’ll see you all tomorrow…”
The next thing… He was pronouced dead at 2.26am….

When 911 was called, there are so much questions asked. It is as if
they didn’t know who MJ is and where he lived. The questions asked are
more towards to delay time.
The hospital said the autopsy result can only be obtained after 2
months – very illogical as even the worst African technology could
obtain the result in less than 2 weeks.

MJ’s family members opt for second private autopsy as they started to
feel something fishy is going on. The result came out in about 4 days
– MJ was drugged with high dosage of anaesthetic – drug that brings
about a reversible loss of consciousness, if used to much could stop
the heart from beating.

Another result which was not aired in the media was, MJ’s stomach is
empty of this drug, but his blood were filled with it – same case as
the death of Marilyn Monroe.
The private doctors also found many needle marks, afraid to be forced
injections given to MJ on his bed.

In CNN Live after a week, Barack Obama was interviewed. And he said,
“I love MJ, I grew up listening to his songs. It is a great loss, but
rest assured that there is no conspiracy in his death…”
Now, why must a President made such statement before the official
autopsy result came out? How would he know that there is no conspiracy
without the post-mortem result? Seems like someone is afraid of his
shadows.

MJ was known to the world as a person who is against drug abuse. Why
must he be addicted to drug, then? If he wanted to commit suicide, why
rehearse for his concert? And why will he want to see his dancers the
next day?

Enough about his death. I am sure people around the world is not
stupid anymore. These supreme power can fool us during the Marilyn
Monroe conspiracy, Martin Luther King and Princess Diana. But in this
MJ’s case, they left too many loopholes for those who think…!!

MJ left us with this unfinished studio-recorded song, GIVE THANKS TO
ALLAH. You can download this song here: http://www.filefactory.com/file/ahb80ff/n/Micheal_Jackson_-_Give_Thanks_To_Allah_mp3

MJ’s family was about to give him a Muslim burial with the help of The
Brotherhood of Islam. But, the CIA showed up at Neverland’s door –
blackmailed them that if they do so publicly, Katherine (MJ’s mother)
would be pull off from MJ’s 3 children’s custody as well as MJ’s
estates. Instead, they’ll hire Debbie Rowe for the purpose, and the
court will be in their favour. So much for democracy and fairness…

Finally, they agreed to let MJ have a Muslim Burial in Neverland. But
in condition, must show to the public a Christian Memorial Service, as
to prove to the world that MJ was never a Muslim.

So, Staples Centre was just a normal show. That’s why the coffin was
closed and sealed.

MJ was buried days earlier. The Gold Coffin was empty. They were about
to bury the Coffin according to Christianity ways in Hollywood – as in
their deal with the USA Government.

These happened, because the USA is afraid of the rising numbers of
Muslims in the world.

(Sheikh Ha**d)
The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain